Piranskega župana Bossmana ovadili zaradi zlorabe položaja

Koprski kriminalisti so zaključili preiskavo, povezano z brezplačnim internetnim omrežjem v piranski občini, in vložili kazenske ovadbe zoper sedem osumljenih. Med njimi je tudi župan Peter Bossman, ki so ga ovadili zaradi zlorabe uradnega položaja.

Zaradi vzpostavitve brezžičnega internetnega omrežja v  piranski občini so kriminalisti ovadili sedem ljudi. Tudi župana  Petra Bossmana, ki pa vztraja, da ni ravnal v nasprotju z  zakonom. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Zaradi vzpostavitve brezžičnega internetnega omrežja v piranski občini so kriminalisti ovadili sedem ljudi. Tudi župana Petra Bossmana, ki pa vztraja, da ni ravnal v nasprotju z zakonom. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PIRAN > “Župan je bil seznanjen s sumom, da je pri vzpostavitvi javnega brezžičnega omrežja prišlo do določenih nepravilnosti. Da župan v domnevne nepravilnosti ni bil vpleten, je dokazal že v postopku pred komisijo za preprečevanje korupcije. Ovadbe še ni prejel, zato je ne more komentirati,” so sporočili s piran ske občine.

Na naše vprašanje, ali bo zaradi vložene ovadbe spre jel kakšno osebno odločitev in morda odstopil z mesta župana, pa odgovarjajo, da Peter Bossman o odstopu ne razmišlja, saj ni zagrešil očitanih nepravilnosti. “Dokazal bo, da ni ravnal v nasprotju z zakonom,” pojasnjuje vodja službe za odnose z javnostmi Slavica Tucakov.

Koprski kriminalisti so preiskavo začeli sredi leta 2013, ko je nepravilnosti pri vzpostavitvi brezžičnega internetnega omrežja v piranski občini odkrila tudi protikorupcijska komisija. Ta je med drugim ugotovila, da je občina z brezplačnim prenosom 100-odstotnega lastniškega deleža v svojo last dobila novoustanovljeno podjetje Obalni tehnološki sklad, ki pa ni imelo nobenega premoženja, kupcev ali tržnega deleža. To podjetje je takrat vodil Mitja Cestnik, strankarski kolega piranskega župana Petra Bossmana iz vrst SD, ki je brezplačno internetno omrežje v piranski občini tudi vzpostavil.

S prevzemom podjetja je občina na svojo plačilno listo dobila Cestnika, ki je imel po ugotovitvah komisije ključno vlogo pri ustanavljanju podjetja in brezplačnem prenosu. Občina je tudi financirala vzpostavitev celotnega projekta brezplačnega interneta, kriminalisti pa zdaj ugotavljajo, da je bila povzročena škoda v višini 90.000 evrov.

Bossman je po ugotovitvah KPK zanemaril svojo odgovornost, ko kot zakoniti zastopnik občine kljub tveganim okoliščinam, s katerimi se je seznanil, ni odstopil od podpisa pogodbe o prevzemu podjetja in ni preveril vseh relevantnih dejstev skupaj s predhodnim vrednotenjem in oceno pričakovanih stroškov za občino. Meni, da je bilo ravnanje občine oziroma njenega župana Bossmana in občinskega svetnika Cestnika v tem primeru v nasprotju s pričakovano integriteto. Tako Bossman kot Cestnik sta krivdo zanikala.

Kljub temu so koprski kriminalisti očitno zbrali dovolj dokazov, da so spisali ovadbe kar zoper sedem osumljenih zaradi zlorabe uradnega položaja in zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti. Hišne preiskave so opravili pred štirimi meseci. “Ovadeni sta dve odgovorni osebi občine, direktor občinskega podjetja, direktor lokalnega podjetja ter direktor podjetja iz Notranjske, nekdanji direktor podjetja z Goriškega ter direktor podjetja z mariborskega območja,” pojasnjuje pred stavnica za odnose z javnostmi na koprski policijski upravi Anita Leskovec.

Kdo so vpletene osebe, policija ne razkriva, po neuradnih podatkih pa naj bi bil poleg Bossmana in Cestnika ovaden tudi Bossmanov nekdanji vodja kabineta Dimitrij Šamšal.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano